Home

Middelburg | 19 augustus t/m 17 septemberHANS BOMMELJÉ_Hier-bin-ich-mensch_MAS
DSCF7491yolanda-kl

17_a-caesuur-kaart_tentoonstelling_5a-post_version-page1   17_a-caesuur-kaart_tentoonstelling_5a-post_version-page0

Op 19 augustus 2017 om 16 u. 00 opent het tweede  deel van de vijfde tentoonstelling binnen stel de stad een vraag in ruimteCAESUUR aan de Lange Noordstraat 67 in Middelburg met werken van Yolanda Roosen hoe gelijk zijn we en wat kunnen we ermee?  en
Hans Bommeljé hier bin ich mensch, hier darf ich’s sein  ( J.W. von Goethe ).

De gehele tentoonstelling #5 loopt t/m 17/09/2017.

De bijdrage van Yolanda Roosen aan “Stel de stad een vraag”: Hoe gelijk zijn we en wat kunnen we ermee?

‘Een tijd geleden las  ik een kort, bescheiden krantenartikel dat me niet meer los liet. Het ging over de opening van een vondelingenkamer in Middelburg geopend in juni 2016. Denkend over mijn bijdrage aan stel de stad een vraag van kwam dat artikel telkens terug.

Om mijn kunstwerk te plaatsen, heb ik daarom gekozen voor  een plek waar mogelijk een leven kan beginnen: de vondelingenkamer in Middelburg aan het Karel Doormanplein 15.
De ingang is te vinden vanaf het pad dat achter de tuinen loopt, te herkennen aan een naambord. De ingang is redelijk anoniem te bereiken. De vondelingenkamer valt overigens onder de landelijke Stichting Beschermde Wieg.

De ruimte is openbaar en is alle dagen van de week, dag en nacht open. Wanneer iemand de ruimte binnentreedt gaat er bij de beheerder een soort alarm af. Binnen twee minuten is er dan iemand ter plaatse. In de vondelingenkamer heb ik inmiddels een sokkel opgehangen (met dank aan Harrie), met daarop een keramieken beeld dat wat te zeggen heeft over dit onderwerp, maar ook verder gaat. Op welke manier laat ik over aan de kijker.Het is echter niet de bedoeling dat (steeds) mensen de vondelingenkamer binnen gaan, omdat er – zoals gezegd – dan een alarm afgaat, zodat een persoon direct voor opvang kan zorgen. Dat is immers het doel van deze kamer.

Dus om het door mij daar geplaatste werk te bekijken, kan een afspraak gemaakt worden met de beheerders – chatten of appen 06-11116565 of 06-41460457 – maar vooral door de foto’s en beelden te bekijken in ruimtecaesuur.

Met de beheerder(s) van de kamer heb ik heel fijn contact. Zij zijn blij dat de vondelingenkamer op deze manier aandacht kan krijgen. Veel mensen weten namelijk niet van het bestaan af en dat is nu juist essentieel! Mocht de kamer ooit nodig zijn, dan is het noodzakelijk te weten dat hij er is.

Ik heb het werken aan dit kunstproject en de samenwerking met de mensen achter de Middelburgse afdeling van Stichting Beschermde Wieg als zeer bijzonder ervaren; respect!

Op internet- http://www.beschermdewieg.nl/Beschermdewieg-Middelburg.html – is alle informatie te vinden.

Hans Bommeljé werkt al 15 jaar in deze mooie stad en heeft haar nog nooit een vraag gesteld. Ook nu niet! Hij heeft wel een antwoord, in de vorm van een tweetal citaten van J.W. von Goethe. Deze twee citaten onderschrijven zijn gemoedstoestand en sluiten perfect aan bij de vragen die Hans zichzelf stelt: Ben ik hier op mijn plek? Kan ik hier doen wat ik wil; in alle vrijheid? Het antwoord is JA en is de stad Middelburg daar dankbaar voor!

Op een muur van het voorplein van de Middelburgse Atelierstichting staat het eerste citaat: “Hier bin ich mensch, hier darf ich’s sein.”
In ruimteCAESUUR hangt een bijna leeg schilderij met het tweede citaat: “Der künstler kann nur arbeiten; beifall lässt sich, wie gegenliebe, wünschen, nicht erzwingen”.
In de loop van de tentoonstelling in ruimteCAESUUR zal Hans aan het schilderij werken omdat hij op deze plek iets uit liefde voor de stad wil laten ontstaan.

Klik hier voor alle projecten van ‘stel de stad een vraag’.
Klik hier voor de algemene site van ruimteCAESUUR.

Met vriendelijke groet Willy van Houtum, Giel Louws, Dani Ploeger & Hans Overvliet\

Geplaatst in: ruimteCaesuurReacties staat uit voor ruimteCAESUUR | stel de stad een vraag | 5de / deel 2