Home

Burgh-Haamstede 27 september t/m 22 november 2015

ADRES: Weststraat 18 Burgh-Haamstede
OPEN: vrijdag t/m zondag van 14.00 t/m 17.00 uur

een tentoonstelling vanĀ Ronald Boer en Valerie Dempsey

Zout zit in de zee

Zout zit in de Oosterschelde

Zout zit in de brakke natuurgebieden

Zout zit in het kwelwater

Zout zit in het grondwater

Zout zit in de lucht

Zout zit in de planten

Zout zit in de mensen

The hungry tide is een artistiek onderzoeksproject naar het kustlandschap van Schouwen-Duiveland en een samenwerking van kunstenaar Valerie Dempsey (UK) en landschapskunstenaar Ronald Boer. Als hedendaagse alchemisten reizen ze samen met een mobiel laboratorium rond op Schouwen-Duiveland om veldwerk te verrichten. Met het project onderzoeken zij op een beeldende wijze de eigenschappen van het zout en sediment in het landschap. De eerste fase van dit project laat de verschillende transities van zout in het landschap zien. Het zout in het landschap is namelijk niet met het blote oog zichtbaar. Van verschillende locaties op het eiland zal water worden verzameld, met daarin een wisselend zoutgehalte. Door een langzaam verdampingsproces wordt het volume zout van iedere locatie langzaam zichtbaar gemaakt.

Door het veranderende klimaat zullen verlopen tussen zoet en zout een nog belangrijkere rol gaan spelen op Schouwen-Duiveland. Ondanks de maatregelen van de mens om het land te beschermen van de zee, weet zout het land langzaam binnen te dringen. Maar is dit vervuiling of de manier waarop de natuur een nieuw evenwicht zoekt?

In 2014 zijn verschillende opstellingen als laboratorium gepresenteerd. Met geometrische opstellingen van glas zijn verschillende ruimtelijke experimenten gedaan. Over het glas zijn water, zout en sediment uitgevloeid en het water verdampt langzaam. Het resultaat laat zien hoe deze elementen zich niet laten binden aan de geometrische structuren.

Op 27 september wordt een tijdsgebonden installatie gepresenteerd met zeewater, brakwater, kwelwater en zoet water. In een serie waterbakken zullen de vloeistoffen verdampen in de ruimte, de zoutwaarden toenemen en daarmee langzaam een wereld van zoutkristallen verhullen. De installatie laat de verschillende watertypen zien die je op het eiland en aan de verschillende overgangen naar het water kunt vinden.

Zoals het landschap van Schouwen-Duiveland is gecultiveerd, zo zullen zij het zout op het glas gaan cultiveren. Sporen van kristallisatie door menselijke en natuurlijke processen vormen samen een nieuw landschap. Door de continue herhaling van dezelfde handeling ontstaat een kristallandschap dat door onze handen wordt gevormd. Met het cultiveren worden zij zelf de actor binnen dit proces en leggen daarmee de verstrengeling tussen beiden bloot.

De presentatie van The hungry tide wordt geopend op 27 september om 15.00 uur door curator Jacqueline Heerema van Satellietgroep.