Home

logo Caesuur def

Middelburg | 28/02/’15 – 12/04/’15
JOHAN NIEUWENHUIZE
Opening zaterdag 28/02/’15 | 16 u. 00
Elke vrijdag- en zaterdagmiddag open van 14 u.00 – 17 u.00
Klik hier voor de webstie van Johan Nieuwenhuize
Klik hier voor de website van ruimteCAESUUR

Van zaterdag 28 februari tot en met zondag 12 april 2015 staat de Haagse fotograaf Johan Nieuwenhuize met zijn werk ‘IMG_’ in ruimteCAESUUR.

IMG_ is een groeiend archief van meer dan 250 abstracte en semi-abstracte observaties van “de stad” door de Haagse fotograaf van Zeeuwse afkomst, Johan Nieuwenhuize. Deze foto’s maakte Johan Nieuwenhuize tijdens zijn reizen door West-Europa en Noord-Amerika.
Elke foto is een uiterst zorgvuldige momentopname, een indrukwekkend detail, een herinnering van de fotograaf zelf.
In de tentoonstelling en zijn boek ‘IMG_’ worden beelden herhaald en in een steeds wisselende context geplaatst.
“Deze manier van werken zorgt ervoor dat de kijker steeds een andere betekenis geeft aan de individuele beelden en dat er andere beelden en herinneringen worden opgeroepen”, aldus Nieuwenhuize. Hiermee sluit het project aan bij het beroemde Kuleshov-experiment. Dit experiment van de Russische filmmake demonstreert dat de interpretatie van een gezichtsuitdrukking verandert zodra er andere beelden aan worden gekoppeld. In combinatie met andere shots wordt het expressieloze gezicht er één met een verhaal, met herinneringen en emoties die bij de kijker worden opgeroepen.

Over Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize (Oost-Souburg , Nederland , 1980) is fotograaf, kunstenaar en curator. In 2006 behaalde hij zijn Bachelor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn werk was onder meer te zien bij Galerie van Kranendonk, Den Haag, Art Rotterdam, het Three Shadows Photography Art Centre in Beijing, De Kabinetten van De Vleeshal in Middelburg, Fotomuseum Den Haag en Street Level Photoworks in Glasgow. Zijn werk werd gepubliceerd in o.a.in NRC M Magazine, nrc.next en YVI Magazine.
Johan Nieuwenhuize is vertegenwoordigd in kunstcollecties van Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, VUMC, Twynstra Gudde, Fotografisk Center Kopenhagen, Collectie Pieter en Marieke Sanders, Haarlem en Collectie Reyn van der Lugt, Rotterdam.
Johan Nieuwenhuize wordt vertegenwoordigd door Galerie van Kranendonk en Art Agent Orange.
In 2011 initieerde hij Platform57, waarvan hij tot voor kort curator en directeur was.

Bij de internationale uitgever Kehrer Verlag verscheen het boek IMG_ , 118 pagina’s, hardcover met vier uit te klappen pagina’s. Ontworpen door -SYB-, teksten door Robin van Emden en Malcolm Dickson. Het boek is verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling.

Met vriendelijke groet
namens teamCAESUUR
Willy van Houtum & Hans Overvliet