Home

Middelburg | 13 september – 13 december

Adres: Markt, Middelburg

Open: dinsdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

De tentoonstelling ontleent haar titel aan de korte film En Rachâchant van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet. De film is gebaseerd op Marguerite Duras’ kinderboek Ah! Ernesto. Het verhaal vertelt op humoristische wijze hoe het onderwijs onderuit wordt gehaald door Ernesto, een jongen die weigert naar school te gaan omdat hij daar dingen moet leren die hij niet weet.

In En Rachâchant maakt Vasiljeva van ontkenning en de weigering te leren een strategie. In een tijd waarin de logica van de markteconomie alle lagen van het onderwijs domineert en voorschrijft dat kennis economisch rendabel moet zijn, is deze tentoonstelling een speelse aanval op die ideologie.

De tentoonstelling neemt de vorm aan van een anti-pedagogisch podium, dat bevolkt wordt door multimedia werken, sculpturen en tekeningen die motieven van ongehoorzaamheid opvoeren als een manier om te leren. Als onderdeel van de tentoonstelling heeft Vasiljeva twee cursussen ontwikkeld: The Course in Lying (een cursus liegen) en The Course in Doubt (een cursus twijfelen), die gedurende de tentoonstelling worden opgenomen in het educatieprogramma van de Vleeshal.

Ola Vasiljeva’s solotentoonstelling loopt parallel aan en is in dialoog met de groepstentoonstelling University in Vleeshal Zusterstraat.

Ola Vasiljeva woont en werkt in Amsterdam. Recente solotentoonstellingen zijn The Limp of A Letter, BOZAR, Brussel, 2015; University, Galerie Antoine Levi, Parijs, 2015; Jargot, Art in General, New York, 2014; The Limp of A Letter, Prix de Rome, De Appel, Amsterdam, 2013; Cinq à sept, kim? Contemporary Art Centre, Riga, 2013. Haar werk is ook opgenomen in belangrijke groepstentoonstellingen: XII Baltic Triennial, CAC, Vilnius, 2015; Last Seen Entering the Biltmore, South London Gallery, Londen, 2014; What Were You Expecting, Mr. Milquetoast, a Plot?, Badischer Kunstverein, Karlsruhe, 2014; Fusiform Gyrus, Lisson Gallery, Londen, 2013.

Ola Vasiljeva is de oprichter van OAOA (Oceans Academy of Art), een hybride kunstcollectief dat functioneert als platform voor ideeën over kunst, cultuur en de representatie hiervan. De rolverdeling van deelnemers aan de OAOA is volledig inwisselbaar. Afhankelijk van het project transformeren ze tot kunstenaars, toeschouwers, partners of curatoren. OAOA publiceert jaarlijks een zine.

Ola Vasiljeva wordt vertegenwoordigd door Galerie Antoine Levi in Parijs.

OV En Rachachant 11 OV En Rachachant 04 OV En Rachachant 08 OV En Rachachant 15 OV En Rachachant 06 OV En Rachachant 09