Home

Goes: 11 juli T/M 1 augustus 2015

W45kunstruimte
Westwal 45 Goes
open: woensdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
en zaterdag van 13.00 – 16.00 uur

RHIZOOM

In de biologie is een rhizoom een ondergrondse, horizontaal groeiende wortelstokkenstructuur, voortwoekerend langs ongebaande paden. Rhizomen lijken zomaar ergens te beginnen en nergens te eindigen, ze kennen geen stam, geen centrum, geen hiërarchie. Ze groeien ongebreideld, grijpen in elkaar en gaan verbindingen aan, waardoor een sterk, nagenoeg onuitroeibaar netwerk ontstaat.

De filosoof Deleuze heeft het rhizomatisch denken geïntroduceerd. Kenmerkend is het ontbreken van een vaste lijn die het denken bepaalt en stuurt. De kracht van de rhizoom is ieder willekeurig punt met een ander willekeurig punt te verbinden. Op elke kruising van het niet-hiërarchisch netwerk ontstaat iets. Dat is inherent aan een ontmoeting. Toevallige ontmoetingen leveren een meerwaarde op, er is ruimte voor ontwikkeling. Op elk punt groeit iets bijzonders.

W45 organiseert een serie dubbelpresentaties waarbij de deelnemers zich 6 weken presenteren, de eerste 3 weken als gast en de tweede 3 weken als curator. De curator kiest uit zijn netwerk een nieuwe deelnemer, benoemd zijn gast tot nieuwe curator en maakt vervolgens plaats voor de gast van de nieuwe curator. Rhizoom groeit zo verder via de vertakkingen (connecties – binnen of buiten het kunstcircuit) van de curatoren.

Het bestuur van W45 kunstruimte faciliteert en heeft geen invloed op de keuzen van de curatoren.